fluitje maken

De oudste archeologische vondsten van ‘fluitjes’ dateren al uit de steentijd. Om een eenvoudig fluitje te maken hebben we niet veel nodig. Beste houtsoort wat we kunnen gebruiken is vlierhout omdat deze heel gemakkelijk ‘hol’ te maken is. Ook de stengels van fluitenkruid (zijn naam zegt het al) zijn heel goed bruikbaar. Neem een tak/steel van ongeveer 15 cm lengte en een dikte van ongeveer 1.2 cm. Als we vlierhout gebruiken: haal de schors van de tak. Peuter de kern van de tak, die uit witte merg bestaat eruit. Laat echter een klein propje aan het uiteinde erin zitten. Zaag nu op 2 cm vanaf het mondstuk verticaal een snede tot ongeveer de helft van het pijpje. Zaag nu 1cm verder als de verticale snede, een schuine snede die aansluit aan de verticale snede. Als laatste moet een vulstuk van een takje gemaakt worden. Deze moet er goed passend erin worden gemaakt. Het vulstuk wordt via het mondstuk de fluit ingeduwd. Deze moet ook 2 cm lang zijn en aan de bovenkant enkele mm zijn afgevlakt. De fluit is nu klaar voor gebruik. Ook fluitenkruid kunnen we dus gebruiken. Grote voordeel is dat deze veel gemakkelijker te bewerken is. Omdat fluitenkruid al hol is hoeft deze niet uitgehold te worden. Wel moet als we erop blazen het uiteinde van de fluit met een vinger afsluiten. Een andere optie is om de stengel net na een ‘knoop’ (is de verdikking waar de bladeren zitten) door te snijden. Op dit punt is de stengel masief.

Een ander manier is om een takje van een wilg of een esdoorn te pakken van zo’n 1 tot 1.5 cm dikte met een lengte van zo’n 15 cm. (A) Zorg er wel voor dat er geen noesten inzitten. Maak nu vanaf het ene uiteinde op zo’n 3 cm een inkeping rondom de schors. (B) Aan de andere kant maken we uitsparing (C) Nu kloppen we met een stukje tak rondom op de schors. In het voorjaar tot de vroege zomer zal door de sapstroom de schors makelijk van het hout loslaten. Hierna kunnen we voorzichtig de schors met een draaiende beweging eraf halen. Dan houden we een omhulsel over zoals afgebeeld is als E. Let er wel op dat de schors niet kapot gaat. De volgende stap is om nog 2 stukjes uit het geschilde takje uit te snijden. (D) Schuif nu het omhulsel weer terug over D, en als het goed is, is de fluit nu gebruiksklaar. (voor de maatvoering van de uitsparingen etc zie ook de tekening)

Zie ook benen fluit maken.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in fluitje maken. Bookmark de permalink .

6 reacties op fluitje maken

 1. Sonia zegt:

  vandaar een vlierefluiter?

  groet,

  Sonia

 2. Gebke Krikken zegt:

  Ik leerde als klein kind van mijn opa hoe ik van fluitekruid een fluit kon maken. Als je bij het snijden van de stengel zorgt dat je een “knoop” (daar waar de zijtakjes eraan vast zitten) als bodem van de fluit gebruikt hoef je niet met een vinger het riet af te sluiten.

  Leuke site!

 3. Toine zegt:

  Hoi Gebke,
  Bedankt voor de tip, ik zal het opnemen.
  m.v.g. Toine

 4. ALEXANDER zegt:

  Hei,
  gisteren kreeg ik het idee een fluit te maken van een vliertak. ik heb de fluit volledig uitgehold. Op het uiteinde een stukje kurk gestopt om het terug dicht te maken en een gat gemaakt zoals hierboven beschreven. als mondstuk gebruikte ik ook een stukje kurk. Maar mijn fluit wil niet fluiten :s Iemand een gelijkaardig probleem gehad? of heb ik iets essentieels over het hoofd gezien? Alvast bedankt voor de hulp!
  Alexander

 5. Toine zegt:

  Wat je precies ‘verkeerd’doet is moeilijk te zeggen. Als je de werkbeschrijving volgt dan moet het lukken. In ieder geval is het belangrijk dat het mondstuk goed past. Een optie zou nog kunnen zijn om het’afvlakken’ te beperken tot zo’n 2 mm. In de werkbeschrijving staat dat de verticale snede ongeveer tot de helft van het pijpje moeten komen. Beter is dat deze op 1/3 van de diameter van het pijpje komt. Ik zal dit nog in de web-log aanpassen

 6. Pingback: Vroeg fluitenkruid | inheemse plant in je tuin - De Buitenkamer tuinontwerp

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s