het prepareren van huiden

Zie ook leer looien!!!!

Huiden houden de kou tegen door de isolerende werking van lucht. Haren zijn hol en gevuld met lucht. Niets voor niets waren huiden in vroeger tijd onmisbaar in de koude dagen. Huiden werden o.a. verkregen door jacht en het slachten van eigen vee. Zodra de huid los is, leg je deze enkele uren in een stromende beek. Hierna was je nog eens grondig de huid van alle vuil en bloedresten. Hierna moet de huid een nacht in de urine staan. Ochtend urine is hiervoor het beste omdat hier de meeste amoniak in zit. Door de inwerking van urine en de zuren trekt de huid samen. Hierdoor wordt de haarinplant dichter en steviger. Hierna mag je de huid wel weer uitspoelen. Dan volgt het vlezen, je gebruikt hiervoor een omgevallen boom en legt de huid hier met de haarkant op deze boom. Met en scherp mes schraap je nu alle vleesresten, vet en bindweefsel weg. Doe dit secuur! Hierna volgt het beitsen. Leg nu de huid met de haarkant op een zuivere ondergrond. Zorgt nu dat je een hoeveelheid vogelmest of andere mest hebt verzameld. Maak daar een smeuïge brij van en smeer hier de huid mee in. Als nu de huid na enkele uren glibberig aanvoelt is hij gereed. (de huid moet dan tussen duim en wijsvinger sponsachtig aanvoelen. Spoel de huid nu grondig jacht3uit en laat hem in de zon drogen. Dit kunnen we doen om de huid in te spannen in een raamwerk. Als dit gebeurd is voelt de huid hard en stug aan.Om hem soepel te maken gaan we de huid slichten. Met een dikke knuppel wrijven we grote cirkels over de huid. Af en toe wat vet aan de knuppel doen, maar zeker niet te veel want anders wordt de huid poreus. Nu is de huid klaar voor verder gebruik, bijv om er jassen van te maken. Let wel op de huid is niet gelooid, dus de binnenkant mag niet te lang vochtig blijven. En mocht dit toch een keertje voorvallen dan de huid altijd goed laten opdrogen. Willen we echt leer maken, dan moeten we een heel ander proces op de huiden toepassen. (zie ook leer looien)

Het roken van huiden

Basis principe blijft het zelfde als boven omschreven. Echter we slichten de huid nog niet. na het drogen wordt de huid gerookt. Hierdoor krijgt de huid aan de binnenkant een mooie bruingele kleur. Het roken kan op verschillende manieren gebeuren. Het eenvoudigste is om een huid boven een vuurplaats te spannen, en dient dan meteen als vonkenvanger. Omdat de vuurplaats niet elke dag gestookt zal worden duurt het vrij lang voor dat zo’n huid gerookt is. We kunnen ook een ‘wigwam’ maken waarbij de huiden dienst toen als ‘tentdoek’. Maak van wilgentenen een eenvoudig koepel constructie. Leg hierop de huid met de vleeskant naar beneden. Dek nu heel de koepel af met andere huiden of geschikt materiaal. In de wigwam zorgen we nu dat er een vuurtje brandt dat heel veel rook geeft. Zorg er wel voor dat het vuurtje niet te heet wordt. Een klein ‘trekgaatje’ in de bovenkant zorgt ervoor dat de rook door de koepel trekt. Beste is om een ‘Dakota vuurtje’ te stoken (zie prehistorische kook en baktechnieken) Het roken op deze manier neemt zo’n 7 uur in beslag. Belangrijk is dat de huid de rook op kan nemen daarom moet deze heel goed droog zijn voordat we met het roken beginnen. Na het roken kan eventueel de huid weer soepel worden gemaakt om deze te slichten. Het voordeel van een gerookte huid is dat deze meer ‘nat’ kan verdragen als een normaal geprepareerde huid ( zie boven) . Na het drogen van een natte gerookte huid zal deze zijn soepelheid ook blijven behouden.

De moderne manier

Wie op een wat ‘gemakkelijkere hedendaagse manier’aan de slag wil gaan kan de volgende werkwijze hanteren. Verwijder zoveel mogelijk vlees, hoe verser de huid hoe gemakkelijker dit werkje gaat. Laat hierna de huid drie dagen staan in een badje met 300 gram keukenzout en 150 gram azijn op 5 liter water. Iedere dag goed roeren. Hierna de huid pellen als een ‘sticker’ vlees resten en slijmhuid van de leer kant trekken. (doe dit voorzichtig). Het eigenlijke looien: de huid in een badje met 200 gr keukenzout en 150 gr aluin per 5 liter. De huid minimaal 5 dagen elke dag roeren. Hierna goed uitspoelen en de vleeskant insmeren met wasverzachter onverdund . (dus puur) Daarna langzaam laten drogen tijdens het drogen regelmatig uitrekken en bewegen over een scherpe rand. Als het goed is heb je dan na een paar dagen een mooie soepele huid met de vacht er nog aan. (met dank aan W. Bax, voor deze bijdrage)

Er zijn dus tal van manieren om huiden te looien. Op youtube  staan vele mooie fimpjes , o.a:  https://www.youtube.com/watch?v=U8AKsJGSC1c

 

 

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in houten lepels maken, huiden prepareren, Nieuwe categorienaam, Prepareren van huiden. Bookmark de permalink .

50 reacties op het prepareren van huiden

 1. Frederik zegt:

  Een hele mooi site, mijn petje ervoor af….Nog nergens een site tegen gekomen waar zoveel informatie over dit soort dingen staan vermeld.

 2. bloesem zegt:

  Wowwwwwwwww ziet er steeds mooier en beter uit.Echt een site om trots op tezijn en zoveel informatie je weet er echt ontzettend veel vanaf zou er wel les in willen krijgen.

  groetjes bloesem

 3. benhart zegt:

  Dank voor deze info!
  Ik wil een sjamaan trommel maken.
  Met huid van een hert.
  Wat kan u mij aanbevelen om de huid gebruiks klaar te maken.
  Welke techniek zoals hierboven genoemd is het beste van toepassing?
  Al vast dank.
  Vriendelijke groeten,
  Benhart

 4. jos raaijmakers zegt:

  Ik wil zelf een huid prepareren om er een drum van te maken
  Is het mogelijk om bij jullie een onbewerkte huid te looien?
  Of is het ook mogelijk dit thuis te doen?
  .
  Graag advies jos

 5. adrie zegt:

  ik heb een vraag
  kun je met de bovenste beschrijving
  ook een konijnehuid bewerken ??
  graag een tip

 6. margaretha zegt:

  hallo,

  wat een goede omschrijving om huid te prepareren! ik heb echter een vraag: ik wil graag een getaoeerd stukje varkenshuid drogen. kan ik dit op deze manier doen?

 7. Toine zegt:

  Hoi Margaretha,
  Volgens mij moet het geen probleem vormen. Tatoeages worden door de opperhuid aangebracht. Als je ‘vacht’ (dus de haren worden niet verwijdert) gaat prepareren blijft de opperhuid in tact. Met het vervaardigen van leer (zie leer looien) is dit dus niet het geval en zal waarschijnlijk en gedeelte van de tatoeages worden weg geschraapt.
  Echter de beschreven manier van huiden prepareren kan niet ‘op’tegen de moderne chemische looi methode waar veelal gevaarlijke stoffen zoals mierenzuur en chroom etc worden gebruikt. Maar je kunt hele goede resultaten behalen met de methode’s zoals beschreven in de web-log.

 8. Britt zegt:

  Hoi,
  leuk zeg, ik wil ook een expirimentje doen met het looien van drie konijnenhuidjes en ben verbaasd dat er nog informatie over te vinden is op internet (en dan ook nog in het nederlands).
  Hebben jullie geen problemen gehad met deze methode?(hij komt toch uit ‘Vrij leven’?)
  Ik ga de urine/mestmethode gebruiken, een vetlooiing met eigeel en urine en eigeel.
  Als jullie nog tips hebben hoor ik het graag!
  Britt

 9. Toine zegt:

  Hoi Britt,
  Veel is idd. terug te vinden in ‘Vrij Leven’. Een andere site is http://www.het-stenen-tijdperk.nl waar vrij veel wordt besproken. En uiteraard buitenlandse site’s zoals http://www.primitiveways.com Wij zelf hebben wel wat ervaring maar experts zijn we zeker nog niet…

 10. Ferry zegt:

  Goede site. Momenteel al twee konijnenhuiden op mijn bankje liggen. Echt een aanwinst voor ons huis. De huid is wel perkamentachtig geworden. Enig idee hoe dit kan? De twee huiden liggen nu een jaar en het bont blijft er goed opzitten. Heb de urine/mest methode gebruikt.

 11. Anoniem zegt:

  Hoi Ferry, het is mogelijk dat het ‘membraam’ niet (goed) genoeg verwijdert is. Ook kan het zijn dat de huid niet lang genoeg ‘geslicht’ is.

 12. Jolanda zegt:

  Ik heb een aangereden vos gevonden en de staart wil ik preparen. Hij is ontdaan van het staartbeen en ligt nu in de vriezer te drogen. kan dit voldoende zijn of moet ik nog de urine en mestmethode volgen?

 13. Anoniem zegt:

  Hoi Jolanda,
  Je zal de huid toch moeten ‘looien’ voor het beste resultaat. En dit kan dus op verschillende manieren. Anders ff kijken op http://www.primitiveways.com, daar is ook nog wel iets terug te vinden over dit thema.

 14. jolanda zegt:

  Hallo Ijzeren tijd smidje

  Ik heb hem inmiddels gelooid met schapenmest. Ik las hier ergens dat de huid wit bleef, nou niet bij mij, hij is nou vies groen.
  Heb ik wat fout gedaan?

 15. Toine zegt:

  Hoi Jolanda,
  Je hebt denk niets verkeerds gedaan en dat je een witte huid over zou houden is een misvatting. Je gaat met ‘natuurlijke beits’ materialen aan de slag ( de mest) en deze hebben in werking op de ‘witte huid’. Meestal wordt het vel hierdoor idd bruin groenig gekleurd. Moderne looistoffen (chroomlooing) geven een ‘blue’ kleur. En door verdere chemische behandelingen kan wel weer een witte kleur worden verkregen. Als we echter ‘prehistorische technieken gebruiken zal de huid altijd verkleuren. Alleen met eieren en hersenen zal dit veel minder het geval zijn.
  Hieronder nog een paar site’s met nuttige informatie
  http://www.geocities.com/wakiyaceta/Huiden.html
  http://www.dedas.com/parchment/nl/perkament.html

 16. jorick zegt:

  hoi ik wil graag info hoe je thuis een huid kan looien mijn oom jaagt namelijk op hazen het zou fijn zijn als julie wat info konden versturen naar mijn e-mail.

 17. Toine zegt:

  Hoi Jorick,
  Echt veel meer informatie heb ik ook niet. Maar als je de aangehaalde site’s bezoekt kom je denk een heel eind. Daarnaast zijn er ook nog tal van andere moderne (chemische) technieken om huiden te looien ( o.a. met accuzuur en aluin)

 18. jurriaan zegt:

  hallo,

  ten eerste moet ik zeggen dat dit een gruwelijke site is!!!momenteel ben ik in Ecuador en heb hier op een markt een schapen en geiten vel gekocht.
  Deze waren vers en heb deze in een bak water met zout gedaan.
  Alle vet/vleesresten erafgehaald. Toen ze nat waren weer de onderkant van de huid in het zout gelegd en hierna te drogen gelegd in de zon. Zou het nu goed zijn en zoniet, kan ik de urine/mestmethode nu nog toepassen???ik wil ze gebruiken voor binnen; wand/vloerkleedje dus de vacht wil ik houden.

  Hebben jullie ook een nieuwsbrief ofzo?

  En zou ik me kunnen aanmelden voor bijeenkomsten(voor als ik volgend jaar terug ben)?

 19. Toine zegt:

  Hoi Jurriaan, het zouten heeft alleen als doel om de huiden ‘tijdelijk’tegen bederf te beschermen. Gezouten huiden kunnen altijd verder geprepareerd worden zoals in de web-log staat omschreven. Wel moeten de huiden dan goed uitgespoeld worden zodat er geen zoutresten achter blijven. Op de officele site: http://www.ijzertijdboerderij.nl staan alle gegevens over onze stichting en hier staan ook de nieuwsbrieven op.

 20. Mooie site, heel informatief.
  NEIDIG verkoopt mens- en milieuvriendelijk geproduceerde stoffen voor kleding en interieur. De huiden van biologisch gefokte varkens en de afnemers zijn er ook. We zoeken nu nog een milieuvriendelijke leerlooier, want deze huiden komen nu gewoonweg op de grote hoop terecht. Is er toch nog ergens iemand met een tip???

 21. luuk zegt:

  Kunt u mij vertellen hoe ik varkenshuid kan looien in een korte tijd voor een schoolproject? Dat het niet meer rot en stinkt en wel bewerkbaar is?

 22. anton zegt:

  Heb dezelfde vraag als luuk. Heb de varkenshuid nu in de diepvries liggen in twee dichtgeknoopte zakken, maar heb het gevoel dat ik er metéén iets mee moet doen? Is dit schadelijk, qua kans op rotten ofzo, dat het nu in de diepvries ligt?

 23. Toine zegt:

  Hoi Anton
  Invriezen is denk wel de beste methode om een huid te bewaren. Een andere manier voor (tijdelijke)conservering is het goed inzouten van de huiden en dan ergens het liefst droog en in het donker opslaan. Op die wijze is een huid ook minstens voor een jaar houdbaar. gr. Toine

 24. Bosdeva zegt:

  op zoek naar methodes om een vacht te looien zonder chemicalieen. Je zegt dat je de vacht een nachtje in de urine moet leggen om de haren beter vast te krijgen. Op alle engelstalige sites tot nu toe lees ik juist dat urine wordt gebruikt om het haar te laten loslaten. Heb mijn verse lamsvachtje een nacht in de urine laten liggen en daarna ingesmeerd met gepureerde hersenen en wederom een nacht laten intrekken. Het wordt een prachtig zacht en soepel vachtje nu het droog is. Merk wel dat het haar gemakkelijk loslaat. En…hoe krijg ik die vieze urinelucht er weer uit???

  • ijzertijdboerderij zegt:

   Hallo,
   Zoals in de weblog artikels beschreven is er een groot verschil tussen het ‘prepareren van huiden en leer looien’. Ik kan en durf niet zomaar een antwoord te geven waarom de haren nu makkelijk los laten omdat vele factoren van invloed zijn. Het schijnt dat dus van jonge dieren het haar in ieder geval makkelijker los laat….. Na een nachtje in de urine moet de vacht uitgespoelt worden en als het goed is verdwijnt die vieze lucht dus dan ook. Is het daar fout gegaan??? Het kan ook zijn dat er te lang ‘gebeitst’ is waardoor de ‘haarzakjes’ zijn beschadigd en de haren dus makkelijker los gaan laten. Mijn beschrijving is afkomstig uit Nederlandstalige boeken en site’s. Misschien een ‘aanrader’ is de volgende site: http://taxidermie.startpagina.nl waar je dit soort vragen ook kan posten…….
   groetjes,
   Toine

 25. Ostara zegt:

  Hoi!

  Heb net een konijnenhuidje proberen bewerken met de urine/mest methode (van een jong konijntje, 3 maanden oud ofzo, dat enkele maanden ingezouten heeft liggen wachten). Heb het zout grondig uitgespoeld, een nacht in de urine gezet, gespoeld, dan al het slijmerige eraf gekrabd, maar kreeg de indruk dat ik dan eigenlijk echt alles weghaalde, dat er nog maar een suuuperdun laagje vel overbleef. Dus ben toen gestopt met schrapen en er kippenmest opgedaan. Dat heeft enkele uren gelegen (denk ongeveer 9 uur, maar het en het was blijkbaar onder nul in het buitenhuisje want de huid was vrij hard toen ik het binnenhaalde om te spoelen), en bij het afspoelen viel 70% van de haren er gewoon uit…. Dat was dus duidelijk een mislukt project!
  Enig idee wat er mis is gegaan? Heb ik teveel afgeschraapt, heeft het te lang liggen beitsen, heeft het te maken met dat het onder nul was tijdens het beitsen of heeft het te maken met dat het velletje enekele maanden ingezouten heeft gelegen (en niet donker of superkoud)? Of omdat het van een zo jong konijntje was? Heb nog 2 zo’n velletjes liggen van konijntjes die onverwacht stierven maar voor ik me weer aan een poging waag wil ik eerst uitvinden wat er zoal misgegaan kan zijn deze keer…

  • Beste Ostara,
   Helaas kan ik je vraag moeilijk beantwoorden, je hebt wat ‘afwijkende handelingen’uitgevoerd en die kunnen denk allemaal invloed hebben op het resultaat. Ik durf ook niet te zeggen of van een heel ‘jong huidje’ de haren gemakkelijker loslaten als van een ‘volwassen huid’. Beste resultaat verkrijg je in ieder geval om alles onder normale temperaturen zeg, zo tussen de 15 en 20 graden te laten plaatsvinden. Het inzouten moet geen rol spelen op het geheel. Kijk ook eens bij het onderwerp ‘leer looien’. Een andere optie is dat je eens de moderne manier probeert zoals die ook in de blog beschreven staat. Mocht het op die manier ook niet lukken dat kan het zijn dat de huidjes toch niet geschikt zijn. In zal eens kijken of ik hierover informatie kan vergaren.
   groetjes,
   Toine

 26. snik, ik heb een verse roadkill gevild (vosje) en na spoelen in stromend water een nacht in urine gezet, laat vacht na spoelen los 😦
  enig idee hoe dit kan? te lang. niet genoeg verdund met water?

  Hallo Martine,

  Ik durf het ook niet te zeggen. Normaal gesproken moet het zo lukken. Een te hoge temperatuur kan het momenteel niet zijn en de urine heeft ook niet zo’n hoog ammoniak gehalte dat het ‘te veel’wordt aangetast. Enigste wat ik kan ‘verzinnen’ is dat hij net zijn zomerharen aan het wisselen is zodat de haren al heel losje zitten….

  • gut, het is ook niet de hele vacht, gek genoeg op 2 plekken, nu de vacht een beetje droog is lijken de haren stevig vast te zitten,
   vachtwissel, kan goed
   oefenvacht , kan geen kwaad, wel jammer

   dank je wel voor je reactie!

 27. carolien zegt:

  hallo
  handige site, heb met je instucties 2 geiten vellen gelooit, lijkt me goed gegaan
  nou hebben we vandaag een aangereden vos meegenomen, ik heb hem van zijn huid ed ontdaan, vos weggegooit
  staat nou in azijn en zout
  maar nou vraag ik mij af hoe gaat het met de staart, hoe krijg ik het been er mooi uit, moet ik dan in de staart snijden? of kan het been er gewoon in blijven zitten, ik heb zo’n 15cm eruit kunnen trekken en daar bleef het bij
  wat zo’n mooie staart is in zijn geheel natuurlijk mooier
  ik hoor graag wat tips van je
  bvd
  carolien

 28. carolien69 zegt:

  hallo
  als het proces niet in 1x keer lukt kun je de huid dan weer opnieuw in zout en aluin zetten of is dat dan slecht voor de huid / vacht
  ik ben met een das bezig maar die is toch erg vet ik kom niet onder het vlies, ik dacht dan komt het misschien wel met het schuren over de scherpe rand, maar het word erg vet, dus dacht misschien het proces opnieuw doen, heb je een tip ?
  met de vos was het ook erg vet maar uiteindelijk toch gelukt zonder herhaling vh proces koste alleen een paar weken, die droogde ook slecht wat toen wel een voordeel was, de das droogt sneller
  vr gr carolien

 29. Jarry zegt:

  Hallo hoe/ waar kan ik koe urine vinden??

 30. Hans zegt:

  Hoi hoi , ook ik heb een vraag ik heb hier een koeienhuid liggen uit de winkel vandaan dus helemaal geprepareerd , nu wil ik daar een sjamaan drum van maken…
  Ik heb hem nu onder water liggen met wat azijn erin …
  Wat kan ik nog doen zodat ie straks al ik hem gespannen heb en hij droog is echt goed strak staat en ik er mooie klanken uit kan halen ?
  Groet Hans

 31. Ellen zegt:

  Goedendag, kunt u een advies geven om een hertevacht in zout / aluin water te zetten? De vacht gaat namelijk drijven. Is het voldoende hem opgepropt in een emmer te zetten of beter vlak en languit in een bad. Moet ik een verzwaard frame maken om hem onder te houden? Alvast dank voor uw antwoord.

  • Het is altijd beter om dit languit te doen, de inwerking is dan immers optimaal. Maar ‘opgepropt’ moet het ook lukken. Een verzwaard frame met een steen erop werkt ook goed. Wel regelmatig deze ‘verplaatsen’, dus niet op één plek laten liggen.

 32. Ellen zegt:

  Sorry, nog een vraag….tot nu toe gewoon met blote handen gewerkt. (Azijn en zout ) heb geen ervaring met aluin, is dit een agressief goedje voor je handen?

 33. Hallo Ellen,
  Ja wel handschoenen gebruiken en een veiligheidsbril ook al is de oplossing sterk verdund. (zie ook o.a. :https://www.carlroth.com/downloads/sdb/nl/C/SDB_CN78_NL_NL.pdf )

 34. Dieter Nelizzen zegt:

  Werkt dit ook op zlangenvel?

  Groeten!!

 35. Hallo Dieter. Ik weet niet welke looimethode hiervoor het geschikst is. Ik raad je aan om eens een Amerikaande site te raadplegen.
  gr. Toine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s